Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A babatornáztató előnyei

A babatornáztató előnyei

A babatornáztató valószínűleg a legsokoldalúbb és legpraktikusabb babatermék a piacon. 
Nemcsak számos különböző módon használható, hanem nagyon fontos előnyöket is biztosít a baba megfelelő fejlődése szempontjából.

A csecsemők élvezik, ha szórakoztatják őket, és többnyire tanulnak is játék közben. A játszószőnyegek, baby gymek nemcsak vidám elfoglaltságban tartják őket, hanem a fejlődésüket is jelentősen elősegíthetik.
 

Az alábbiakban sorra vesszük azokat az előnyöket, melyeket a babatornáztató nyújt, mint az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb játék.

Független mozgás

Bizonyára te is hallottad már, hogy „ne tartsd túl sokat a babát karban, különben elkényezteted”. Az igazság az, hogy az anyai ölelés szükségszerű a megfelelő növekedés szempontjából, úgy fizikailag, mint intellektuálisan és érzelmileg.

Magadtól is tudni fogod, amikor eljön az idő, hogy függetlenségre bátorítsd a játszószőnyeg segítségével, mivel mind a játékok, a színek és textúrák felkeltik a babád érdeklődését, annélkül hogy szükséges lenne külön motiválnod.

Azt nem is szükséges hangsúlyozni, hogy mennyire hálás leszel azért az időért, amit a házimunkára fordíthatsz, miközben a kisbaba is el van foglalva.

A játszószőnyeg által nyújtott stimuláció mozgásra ösztönzi a babát, és hogy feledkezzen meg minden feszültségről, amiatt hogy nem a karjaidban tartod. Nemcsak egészséges mozgást biztosít számukra, hanem a motoros készségek fejlesztésében segíti, például a kéz-szem koordinációban.

A babatornáztatók ebben az esetben különösen hasznosak, mivel a játékokat szándékosan úgy helyezik el, hogy a csecsemőket arra ösztönözzék, hogy „dolgozzanak a győzelemért”, így ha sikerül elkapni egyet, valódi sikerélményt ad nekik.

Ezek a gyakorlatok segítik az izmok fejlődését. Különösen a belső, törzsi izmok (a nyaktól, a mellkason és háton át a hasig), továbbá a kar izmainak fejlesztésében bizonyul nélkülözhetetlennek.

Kognitív fejlődés 

A babatornáztató alatt töltött idő lehet egyben tanulási, gondolkodási idő is. Ahogy a gyermek játszik, megtanulja megkülönböztetni az okot és a következményt (ha ide nyúlok, ez történik, és ha oda érek, az történik).

Felismerik a színeket és mintákat, és ez az érzékszervi stimuláció a képzeletüket is serkenti. Ebben te is részt vehetsz és együtt játszhattok. Ne csak közvetlen a baba feletti játékokkal, hanem próbáld aktivizálni a kicsi testének mindkét oldalát.

Nyelvi képességek

Ez valójában a kognitív fejlődés egyik ága, de elég fontos ahhoz, hogy önmagában is  megemlítsük. Ha rászánod az időt arra, hogy a babáddal közös interakcióban kétirányú kommunikáció alapján közösen játsszatok és fedezzétek fel a játszószőnyeget és a játékokat, ezzel a nyelvi készségeit fejlesztheted.

Vizuális észlelés

A nagyon fiatal csecsemők azt látják a legtisztábban, ami 20-35 cm-re van az arcuktól. A legelső időkben csak arcokat tudnak felismerni nagy biztonsággal. Ez az egyik oka annak, hogy élvezik, ha a felnőttek föléjük hajolva, közelről nézik őket.

Később felismerik a rendkívül kontrasztos színeket, különösen a fekete-fehéret. Általában körülbelül négy hónapos korban kezdik érzékelni a mélységet, és ekkor kezdik felismerni az ok és okozat közötti kapcsolatot.

Egy játszószőnyeg  változatos színeivel és a főlé aggatott különféle játékokkal állandó vizuális ingernek teszi ki a kicsiket, így stimulálva a látásuk.
 

Az oldal tetejére