Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Névválasztó

Hogyan válassz nevet a kisbabádnak?

 

Percenként 250 baba születik. Bár nincs két teljesen egyforma baba, egy dolog biztosan közös bennük: mindegyiküknek van keresztneve.

Ha esténként az ágyban fekve azon töprengsz, hogy „milyen nevet adjak a babámnak”, ne aggódj, itt vagyunk, hogy segítsünk. Ez az útmutató segít Neked, hogy tudatosabban, körültekintően és stressztől mentesen választhasd ki gyeremednek azt a nevet, mely egész életében elkíséri majd.

A baba nevének kiválasztása fontos döntés, amelyet szülőként meg kell hoznod. Jó móka is lehet, de egy másik emberi lény elnevezésének felelőssége kissé meg is félemlíthet, végül is gyermeked egész életében ezt a nevet viseli majd.

A választható nevek terjedelmes listája (férfi nevek, női nevek) nyomasztóan hathat, de több módon is szűkíthető. Az általad kigondolt lehetőségek mellett valószínűleg a barátok és rokonok is felajánlják saját javaslataikat – akár szeretnéd, akár nem.

Útmutatónkból megtudhatod, hogy

  • mik a buktatói a névadásnak,
  • hogyan kezeld, ha a partnereddel nem egy véleményen vagytok a neveket illetően,
  • milyen meglepetésektől kímélheted meg magad ha elvégzed a házifeladatot a meglepetések elkerülése érdekében
  • és megismerhetsz még tőbb hasznos tippet.

Ha szeretnéd megismerni haladó tippjeinket, kíváncsi vagy más szülök tanácsaira, vagy szükséged van egy utolsó ellenőrzésre, akkor szerezd meg most a teljes névválasztó csomagot!

 

A körültekintő tervezés fontossága

tervezési illusztráció

Habár sok szülő nagyon magabiztos a baba nevének megválasztásában, lehetséges, hogy idővel kételyeik támadnak. Ami azt illeti az Egyesült Királyságban a Mumsnet.com által végzett felmérés kimutatta, hogy az szigetországban élő szülők közel egyötöde más nevet választana gyermekének, ha tehetné. És hogy mik voltak az okok? 25 százalékuk azért bánta meg gyermeke nevét, mert „túl” gyakori névnek bizonyult, míg 21 százalékuk mondta azt, hogy a név „egyszerűen csak nem tűnt megfelelőnek”.

Még azok a szülők is, akik nem feltétlenül bánták meg a választott nevet, azt mondják, szerettek volna néhány dolgot előre látni.

Letölthető útmutatónkban szülők véleményét is olvashatod, arról amit bárcsak tudtak volna mielőtt a baba nevét eldöntötték volna.

A következő szempontokat mindenképpen vedd figyelembe, mielőtt bediktálnátok azt a bizonyos nevet!

 

Elárulni, vagy titokban tartani

Ha szeretnél véleményeket hallani a nevek kérdésében a családodtól és a barátaidtól, az nagyszerű. Fogadhatod és végigelemzheted a javaslataikat. A végén meglepetés is érhet, és beleszerethetsz egy olyan névbe, amelyre soha nem gondoltál.

elárulni vagy titokban tartani

Tanácsot kapni azonban nem mindig kellemes. A család és a barátok általában nem rejtik véka alá a véleményüket. Megpróbálhatnak rávenni, hogy változtass az elképzeléseiden, úgyhogy jobban teszed ha készen állsz. Ha képes vagy figyelmen kívül hagyni tiltakozásukat és kritikáikat, valamint képes vagy ellenállni annak, hogy a negativitásuk megingasson, akkor rajta, áruld el mire gondolsz, oszd meg velük a jelölteket a névválasztási versenyben. De ha nagyon zavarna, ha negatív dolgokat hallanál arról a névről, amelyet magadban dédelgetsz, akkor tartsd meg a nevet magadnak egészen a baba születéséig.

Bárhogyan is dönts, a család és a barátok meg fogják szokni a választott nevet, még akkor is, ha kezdetben komoly ellenérzéseik vannak. Ha ti, a szülők szeretitek a nevet, magabiztosak vagytok a válsztással kapcsolatban, akkor ne torpanjatok meg. Családod és barátaid imádni fogják a gyermekedet, és kis idő elteltével már nem is fogják tudni elvonatkoztatni a nevet attól a gyerkőctől, akit szeretnek.

 

Becenév

A név kiválsztási folyamatában vedd figyelembe a beceneveket is!

Ne feledd, hogy sok névhez hagyományosan, rövidített becenevek kapcsolódnak. Függetlenül attól, hogy te és a családod hogyan hívjátok a kicsit, valaki az élete során – egy tanár, egy nagybácsi, egy jó szándékú edző – ragaszkodik majd a rövidített verzió használatához.
Ha nem tetszik egy jelölt keresztnév rövidített változata, akkor jobb ha megszabadulsz tőle. Igaz ez még akkor is, ha úgy döntenétek, hogy nem fogjátok használni a becenevet, mert másokat ez nem fog érdekelni.

Egy anyuka mesélte, hogy Regina nevű kislányát az osztálytársai gyorsan “Regina Vagina” és “Vagi” beceneveken kezdték szólítani. Mégis hogyan lehetnek a gyerekek ilyen kegyetlenek? Jó ötlet lehet a párunkkal végiggondolni a lehetséges beceneveket, hogy csökkentsük a későbbi meglepetések esélyét. Ezen a téren sajnos biztosra nem tudunk menni.

 

Múló trendek, vagy igazán különleges utónevek

Számos kutatás kimutatta a kapcsolatot, hogy a különösen szokatlan nevek kevésbé pozitív eredményekkel járnak együtt az életben. A Marquette Egyetem tanulmánya megállapította, hogy a közönséges névvel rendelkező embereket nagyobb valószínűséggel alkalmazzák, a University of New York kutatói pedig felfedezték, hogy azok, akiknek a neve könnyebben kiejthető, magasabb pozíciókat töltöttek be.

Végezd el a házifeladatot! Vizsgáld meg a baba nevét a túlzott népszerűség és trendiség szempontjából is. Természetesen nem nagyon szabad törődni azzal, hogy mások mit gondolnak, de lehet, hogy a gyereked nem olyan erős, mint te. Érdemes átnézni a népszerűségi listákat és fontolóra venni a dobogós jelöltek elkerülését.

egyedi névvel kitűnni a tömegben

Noha egyes gyerekek nem szeretnének egyedüli Akhilleuszként kitűnni az iskolájukban, ugyanúgy nem szeretnének a másik hat azonos nevű gyerek közé tartozni, akik mindannyian a nyakukat nyújtogatva reagálnak, amikor a tanár a nevüket szólítja.

sok azonos utónevű diák

 

Ha szeretnéd letöltve, kereshető formátumban tanulmányozni minden Magyarországon választható férfi nevek, vagy női nevek listáját, akkor a feliratkozást követően ezek is elérhetőek lesznek számodra.

Második név

A második név is játszik.

A gyermeked második neve másodlagosnak tűnhet, ennek ellenére nemcsak fontos, de mókás része is lehet a névválasztási folyamatnak. 

Nem kötelező második nevet adni a születendő gyermeknek. Sok család azonban szívesen ad második nevet a babának. A második névben az a szép, hogy a legtöbb ember kevésbé érzi magát stresszesnek az első keresztnév miatt.

Egy második név szolgálhat alternatívaként az első keresztnévnek, vagy nagyszerű módja lehet a tradicionális családi nevek felhasználásának.

Kiválaszthatod gyermeked második nevét kizárólag az alapján, hogy jól passzoljon a kereszt- és vezetéknevéhez, de használhatod a tisztelet kifejezésére egy családtag, például nagyszülő vagy szeretett nagynéni itánt.

 

Monogram

Fordíts figyelmet a kezdőbetűkre is!

Sok szülő átsiklik a monogramok fontossága felett, egészen addig míg bölcsődei, vagy óvodai cuccokat nem kell megjelölni. Akkor szembesülnek csak először a kis Tordai Ödön Kálmánkának, vagy az ennivaló Makai Ágnes Júliának, esetleg a csavaros eszű Felházi Endre János szülei a gyermekük monogramjával.

vicces név kezőbetűi gyerek ruhán

 

Mondd ki a nevet hangosan

Gondold át, hogyan fog hangzani a név, amikor a gyermeked szólitod: Jó hallani, vagy kemény a hangzása? Jól passzol a vezetéknevéhez?

Nem ajánlott híres, vagy inkább hírhedt emberek nevét adni gyermekünknek, mivel a későbbiekben ez hátrányos lehet.

Amíg rajta vagy a keresgélésen futtass egy Google keresést, hogy megbizonyosodj arról, nincsenek-e olyan “sötét” karakterek, akik ugyanazt a nevet viselik, mint a születendő gyereked. Az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy az emberek azt kérdezzék: „Nem volt pont egy pornószínész, akit így hívtak?!” Két fontos dolgot is érdemes mérlegelni venni a név csengésével kapcsolatban:

Egyes szülők úgy gondolják, hogy a hosszabb keresztnevek jobban működnek rövidebb vezetéknévvel, míg mások az ellenkezőjét gondolják. 

A magánhangzóra végződő vezetéknév és egy magánhangzóval kezdődő keresztnév kombinálása általában nem jó ötlet, mert a nevek “összeolvadhatnak”.

 

Vezetéknév

Ott van még a vezetéknevek kérdése. Ha a vezetéknévre kerül a sor nincs sok választásod. Egyes országokban a baba kötelezően az apa családnevét kapja, csak abban az esetben persze, ha az apa személye ismert smiley Más helyzetekben több lehetőség is rendelkezésre állhat, különösen ha az anya és apa nem házasok.

 

Vita a partnereddel

Előfordulhat, hogy te és a társad nem értetek egyet, amikor nevek kerülnek szóba. Nem kell pánikba esni. Ez meglehetősen általános jelenség, viszont jó ok arra, hogy minél korábban kezdjetek el beszélgetni a nevekről.

vita vagy egyertéstés a partnerrel

Néha a viták az ellentétek miatt hevessé válhatnak. Ha nem tudtok közösen dönteni a névről, megállapodhadtok a gyerek elnevezésének más módjában. Egyes családok például az anyának engedik, hogy lánynevet válasszon, az apának pedig hogy fiút, vagy választhatja az anya az első gyermek nevét, az apa pedig a másodikét. A jó hír az, hogy a névválasztás általában nem jut el idáig, és nem alakul ki patthelyzet. További tippeket a letölthető segédletben találsz.

 

Útravalóul

A baba elnevezése lehet izgalmas, vagy lehet stresszes, vagy lehet mindkettő egyszerre. Talán érzed a nyomást, hogy olyan nevet adj gyermekednek, amelyet egy életen át büszkén fog viselni. 

Minden bizonnyal el kell gondolkodnod, komolyan kell venned, és rá kell szánnod az időt, ám mindeközben jól szórakozhatsz.

Sok lehetőség áll előtted. Adhatsz gyermekednek olyan nevet, amely tele van jelentéssel és hagyománnyal. Érdemes olyan nevet választani, amely csecsemőkoron, gyermekkoron és a felnőttkoron át illeszkedik majd. 

Bárhogyan is döntesz, ha ez egy olyan név, amelyet ti szerettek, és jó érzéseid vannak vele kapcsolatban, akkor valószínűleg a gyermeked is szeretni fogja. 

Egy dolgot ne felejts el, hogy a baba nevének kiválasztása emlékezetes időszak és különleges döntés, ezért bízz magadban, és élvezd. Vágj bele és kezd el a férfi nevek, vagy női nevek böngészését!

Töltsd le a ma Magyarországon választhatő női és férfi nevek teljes listáját, és kérd részletes segédletünket további tanácsokért, valamint más szülők tapasztalataiért.

 

Az oldal tetejére